- 20 mája, 2023
- Zatiaľ bez komentára
- 3minúty čítania
To naozaj toto jeme? V slovenskej potravine našli smrteľne nebezpečnú baktériu

Potravinoví kontrolóri odhalili šokujúce nedostatky vo výrobe populárnych bagiet od slovenského výrobcu Grotto. Výsledkom ich nedávnej kontroly bolo odhalenie nebezpečnej baktérie, ktorá môže spôsobiť vážny zápal mozgových blán. Toto však nebolo jediné pochybenie, za ktoré musela firma čeliť pokutám. Píše o tom portál zoznam.sk
Bagetáreň v Bartošovej Lehôtke sa dostala do pozornosti veterinárnej a potravinovej správy viackrát v priebehu posledných rokov. Už v roku 2020 bola pokutovaná sumou 1000 eur za nedodržanie povinných údajov na svojich bagetách.
O rok neskôr inšpekcia odhalila zanedbanú údržbu podlahy, stropu a stien výrobne a uložila pokutu vo výške 500 eur. V minulom roku boli uložené najvyššie pokuty, keďže výrobca opakovane označoval svoje výrobky nesprávne. V máji dostala firma sankciu vo výške 2000 eur. Avšak najväčší problém sa objavil na jeseň, keď bola v bagete Kebab zistená prítomnosť nebezpečnej baktérie Listeria monocytogenes, informovali Hospodárske noviny.
Veterinári pri kontrole skúmali nielen suroviny, ale aj priestory, v ktorých sa lahôdky vyrábajú. Ich úsilie prinieslo výsledky. „Pri ďalšej kontrole inšpektori objavili baktériu aj na steroch používaných na krájanie syrov a šuniek, a neskôr aj v odtokovom kanáli zabudovanom v podlahe výrobne,“ informovali noviny. Pochybenie sa týkalo iba jedného konkrétneho výrobku.
Baktéria, ktorú objavili, môže u ľudí so slabšou imunitou spôsobiť zápal mozgových blán. „Zápal mozgových blán patrí medzi neuroinfekcie. Postihujú mozog, mozgové obaly, prípadne miechu a periférne nervy. Závažnosť ochorenia a klinického obrazu varíruje od bezpríznakového (najmä pri aseptických meningitídach) až po život ohrozujúce ochorenie s dramatickým a rýchlo progredujúcim klinickým obrazom,“ vysvetľuje na zdravoteka.sk lekárka Andrea Bullová.
