• 25 mája, 2023
  • 1 komentár
  • 4minúty čítania

Dávate pečivo do mrazničky, aby bolo čerstvé? Nerobte to! Povieme vám prečo

Dávate pečivo do mrazničky, aby bolo čerstvé? Nerobte to! Povieme vám prečo

Väčšina z nás má tendenciu ukladať potraviny, ktoré nespotrebujeme okamžite, do mrazničky. Tento zvyk sa však nie vždy oplatí, najmä pokiaľ ide o pečivo. Predstavte si, že ráno zistíte, že nemáte chlieb. V takom prípade by ste mohli siahnuť po tom, ktorý máte v mrazničke. Je to však naozaj dobrý nápad?

Plesne v chlebe sú rýchlejšie, ako si myslíme

Chlieb je náchylný na rýchlu tvorbu plesní, často už 48 hodín po upečení. Plesne nemusia byť viditeľné voľným okom, ale v pečive už môžu byť prítomné. Keď sa čerstvý chlieb vloží do mrazničky, proces plesnenia sa zastaví. Ako však môžeme zistiť, aký starý je chlieb a či už obsahuje skrytú pleseň? A čo keď vložíme do mrazničky teplý chlieb? To vedie k zaparovaniu a tiež urýchľuje tvorbu plesní.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Chorvátsko už nikdy, hlásia Slováci. Tie ceny sú otras, radšej pôjdeme do Dubaja

Skutočný problém nastáva pri rozmrazovaní

Najväčší problém nastáva pri rozmrazovaní. Keď pečivo vyberieme z mrazničky a necháme ho rozmraziť pri izbovej teplote, vlhkosť a teplo urýchlia rast plesní. Po rozmrazení sa zvyšujú zdravotné riziká.

Skladovanie v chladničke tiež nie je ideálne

Myslíte si, že je dobré skladovať pečivo v chladničke, pretože je tam nižšia teplota? Žiaľ, aj v chladničke je vysoká vlhkosť, ktorá pečivu škodí. Okrem toho hrozí riziko kontaminácie, pretože v chladničke skladujeme mnoho iných potravín.

Ako teda správne skladovať pečivo?

Ideálne je spotrebovať pečivo čo najčerstvejšie, najlepšie hneď po vychladnutí. Ak ho musíte skladovať, nechajte ho vychladnúť a zabaľte ho do látkového vrecka alebo čistej utierky a uložte ho do špajze alebo do chlebníka. Takto uskladnené pečivo vydrží dlhšie a zostane dlhšie chutné.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Máte to určite vo vrecku a veľmi to priťahuje kliešte. Môžete dostať tieto choroby

Ako skladovať chlieb na cestách?

Ak sa chystáte na výlet alebo dlhú cestu a chcete si so sebou vziať pečivo, myslite na jeho správne uskladnenie. V tomto prípade je najlepšie zabaliť pečivo do plátenného vrecka, ktoré umožňuje pečivu dýchať a zároveň ho chráni pred nepriaznivými vplyvmi. Plastové vrecká alebo igelitové tašky sú menej vhodné, pretože pečivo v nich rýchlejšie splesnivie.

Podobné články

Prečo skúsení záhradníci nikdy nevyhadzujú starý chlieb

Prečo skúsení záhradníci nikdy nevyhadzujú starý…

Záhradníci vždy vedia, ako čo najlepšie využiť dostupné produkty, aby nič neprišlo nazmar a dokonca prinieslo ďalší úžitok. Použitie starého chleba…

1 Komentáre

  • Vedci zistili niečo iné.

Pridaj komentár